Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Grochówka bez mięsa

Wegetariańska zupa grochowa

Grochówka na mięsie kojarzy się z typową, polską tradycyjną potrawą. Ale przecież wegetarianie czy po prostu osoby nie przepadające za mięsem, wcale nie muszą rezygnować z tego wyjątkowego smaku. Grochówka, tzw. danie „jednogarnkowe”, to pożywna i naprawdę apetyczna potrawa, która doskonale nadaje się na obiad czy kolację. Szczególnie warto pałaszować ją w zimie – wtedy, kiedy najbardziej potrzebujemy się rozgrzać. A grochówka zapewnia to w stu procentach! Grochówka wegetariańska to pyszna, lekka grochówka, która przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.

Sprawdź, jak przygotować zupę grochową z ziemniakami. Przygotuj dwadzieścia deko suszonego zielonego grochu, dwadzieścia pięć deko włoszczyzny startej na tarce (seler, pietruszka, marchewka itd.), trzydzieści deko ziemniaków pokrojonych w kostkę, kilka szklanek bulionu warzywnego (może być też woda), pięć deko cebuli (drobno pokroić!), trzy deko mąki, jedną łyżkę oleju roślinnego, dwa ząbki czosnku drobno posiekanego, jedną łyżkę majeranku, sól oraz pieprz.

Groch namaczamy przez kilka godzin i odcedzamy. Potem zalewamy wodą lub bulionem (sześć szklanek to optymalna ilość). Gdy groch jest miękki, dodajemy do niego włoszczyznę oraz ziemniaki, sól oraz majeranek. Wszystko to przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień. Wszystko to gotujemy przez około kwadrans, sprawdzając czy warzywa są już miękkie. Do szklanki wlewamy cztery łyżki wywaru i całość odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na patelni lekko rumienimy mąkę. Cebulę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę, ostudzony wywar oraz czosnek. Wszystko mieszamy aż do uzyskania rzadkiej masy. Wlewamy do zupy i gotujemy przez kilka minut. I gotowe! Mimo, że bez mięsa grochówka ta smakuje naprawdę wybornie. Warto spróbować czasem również takiego przepisu, szczególnie gdy jednym z domowników jest osoba nie jedząca mięsa.