Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Standardowe zupy fasolowe

Tradycyjna zupa fasolowa

Tradycyjna zupa fasolowa to bardzo pożywny i wartościowy posiłek. Taka zupa smakuje wszystkim – dorosłym i dzieciom. Warto zatem często podawać ją na obiad. Co będzie nam potrzebne do przygotowania tradycyjnej zupy fasolowej? Przygotujmy na pewno pół kilo żeberek, pół kości wędzonej, 150 gramów chudego boczku, dwie marchewki, trochę pietruszki, trochę pora, trochę selera, parę ziemniaczków, paczkę fasoli „Jaś”, Przydadzą się również takie składniki jak: łyżka mąki, trochę masła, kostka rosołowa i przyprawy: sól, pieprz, parę ziarenek pieprzu, dwa-trzy ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy.

Przygotowanie wcale nie jest trudne Fasolkę należy maczać przez noc w wodzie. Boczek najlepiej pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć. Żeberka i kość powinny znaleźć się w garnku. Należy zalać je sporą ilością wody (około trzech litrów) i podgotować na wolnym ogniu. Do czasu aż mięso stanie się miękkie. Do tego dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler oraz por w całości. Całość należy przyprawić. Fasolka powinna być ugotowana osobno w małej ilości wody, po dodaniu łyżeczki soli. Szklankę ugotowanej fasolki dodajemy do wywaru. Do tego dorzucamy wcześniej przygotowaną zasmażkę. Zwiększamy ogień, dorzucamy boczek oraz majeranek, sól, pieprz i kostkę rosołową. Wszystko to gotujemy jeszcze około dziesięciu minut na wolnym ogniu. Marchewkę można wyjąć i zetrzeć na grubej tarce, ale nie ma takiej konieczności.

Tak przygotowana zupa może być podawana z białym chlebem. Nie będzie potrzebne już drugie danie. Jest to potrawa bardzo sycąca i przede wszystkim pyszna. No ale jako mogłoby być inaczej skoro to nasza tradycyjna polska potrawa, która od lat pojawia się w wielu polskich domach na stołach? Standardowa zupa fasolowa przyrządzana jest od dawien dawna. W internecie znajdziemy sporo modyfikacji tego przepisu. Można pomyśleć o „modernizacji” przepisu. Istnieje przecież też zupa fasolowa bez mięsa. Opcja dla wegetarian jak znalazł! Sprawdź koniecznie idealne rozwiązanie dla siebie.