Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Szybka fasolka po bretońsku z puszki

Fasolka po bretońsku to bardzo często podawane danie na stołach w polskich domach. Fasolkę po bretońsku można przygotować szybko. Zawsze smakuje wspaniale i zawsze jest bardzo sycąca. Często fasolka podawana jest z puszki. W sklepach znajdziemy wiele gotowych tego rodzaju dań. Wystarczy kupić, odgrzać w domu (np. w garnku albo w kuchence mikrofalowej) i podać do miseczek. Szybko i sprawnie. Oczywiście, najlepiej przygotować takie danie samodzielnie. Można to zrobić szybko i bez większych trudności.

Co potrzeba do przygotowania tego znanego dania? Przygotowując fasolkę po bretońsku dla trzech, czterech osób potrzebne będą dwie puszki fasoli w zalewie, około 150 gramów wędzonego boczku, długie pęto kiełbasy podwawelskiej lub innej tego rodzaju, dwie średnie cebulki, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, duży ząbek czosnku, liść laurowy, sól, pieprz, ew. cukier do smaku. Przygotowanie nie jest trudne. Bierzemy garnek z grubym dnem, podsmażamy w nich drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, a potem pokrojony boczek, cebulkę i kiełbaskę. Gdy te składniki lekko podsmażymy, dodajemy fasolkę razem z zalewą oraz mięso z patelni z tłuszczem. Do tego dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i trochę wody. Ważne jest to, by nie przesadzić z dolewaną ilością wody. Nie może być jej zbyt dużo (bo wtedy zrobi się zupa), nie może być jej również zbyt mało (bo wtedy fasolka może się przypalić). Całość przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy parę minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, pieprz i sól.

Nie jest to oczywiście standardowa zupka z fasoli, ale właśnie fasolka po bretońsku, również bardzo znana potrawa. Warto spróbować przygotować ją samodzielnie, a wszyscy domownicy będą w stu procentach z tego zadowoleni. Fasolkę tego typu najlepiej podawać z chlebem – doskonale nadaje się zwykły, standardowy biały, świeżutki chleb. Zupę można tez zagęścić zasmażką. Nie ma jednak takiej potrzeby. Wystarczy dłużej ją podgotować, wtedy sama się zagęści i na pewno będzie pyszna!