Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Wojskowa zupa grochowa

Prawdziwa grochówka wojskowa z kociołka

Grochówka gotowana w zaciszu domowej kuchni to oczywiście nigdy nie to samo co prawdziwa grochówka wojskowa z kociołka. Chciałbyś takiej spróbować? Warto ją przygotować, szczególnie zimą. Taka grochówka potrafi bowiem wspaniale rozgrzać. Każdemu na pewno przypadnie do gustu. Tym bardziej, że jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Oczywiście, porównując do przygotowania tradycyjnej grochówki, taka z kociołka jest niemałym wyzwaniem. Ale warto się przełamać. Gotowa zupa będzie tak pyszna, że zrekompensuje wszelakie trudności, jakie spotkały nas na drodze jej przygotowania. Grochówka z kociołka to świetny pomysł na pożywny posiłek dla fanów apetycznych zup, kociołkowania i oczywiście – grochówki. Bo nie ma to jak wojskowa grochówka. Mniam!

Co będzie nam potrzebne do przygotowania takiej grochówki? Oczywiście, kociołek. Bo w nim właśnie będziemy przygotowywać grochówkę. Potrzebne składniki to: dwie szklanki grochu, kilogram kości, około trzydziestu deko boczku, trzydzieści deko cienkiej kiełbasy, dziesięć deko słoniny, cztery liście laurowe, dwie łyżki majeranku, jedna pietruszka, dwie łyżki przyprawy uniwersalnej, zmielony pieprz, dwa ząbki czosnku, ziele angielskie i około pięciu ziemniaków.

Groch należy namoczyć. Najlepiej robić to około kilku godzin. Gdy kości się zagotują dodajemy groch, pokrojoną w kosteczkę pietruszkę i marchewkę. Dodajemy przyprawy i wszystko gotujemy na małym ogniu. Podsmażamy boczek i dodajemy słoninę, drobno pokrojoną kiełbaskę. Nadmiar tłuszczu należy wylać. Mięso dorzucamy do kociołka i wszystko razem gotujemy około godziny, aż groch będzie prawie miękki. Potem dodajemy ziemniaki, które wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Dorzucamy też czosnek. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, doprawiamy, posypujemy pietruszką.