Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tradycyjne grochówki

Grochówka na boczku, wędzonce, żeberkach, kiełbasie

Tradycyjna, polska grochówka to danie, które często pojawia się na polskich stołach. Ta standardowa, podawana od pokoleń, przygotowywana jest oczywiście na mięsie. Grochówka na boczku, grochówka na wędzonce, grochówka na żeberkach, grochówka na kiełbasie, grochówka na golonce, grochówka na rosole – to tradycyjne, polskie grochówki, które są nie tylko pyszne, ale też pożywne i bardzo sycące. Przepisy na przygotowanie każdej grochówki na mięsie są do siebie bardzo podobne. Jak przyrządzić pyszną grochówkę z boczkiem i kiełbasą, która na pewno zachwyci wszystkich domowników i gości? Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

Podajemy przepis na grochówkę, której przyrządzenie trwa około dziesięciu minut, a gotowanie około czterdziestu. Co będzie nam potrzebne? Szklanka łuskanego grochu, dziesięć deko mrożonego groszku, dwie marchewki, dwa pory, trzydzieści deko wędzonego boczku, kromka białego chleba, łyżka masła, trzydzieści deko kiełbasy (może być np. kiełbasa śląska, albo kiełbasa podwawelska) i oczywiście przyprawy – gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

Najpierw obieramy marchewki i kroimy w cienkie plasterki. Por trzeba oczyścić, bardzo dokładnie wypłukać i pokroić w krążki. Boczek najlepiej pokroić w kostkę. Groch zalewamy wodą (ok. 1,5 litra). Dorzucamy marchewkę i por i gotujemy wszystko przez czterdzieści minut. Nie zapominajmy, aby wymieszać to od czasu do czasu. Boczek podsmażamy i w połowie gotowania dodajemy do zupy. Na kilka minut przed końcem gotowania dosypujemy jeszcze mrożony groszek. Kiełbasa także powinna być pokrojona w kostkę. Dodajemy ją na koniec gotowania i podgrzewamy tylko chwilę. Całość doprawiamy delikatnie i co chwilę próbujemy. Taka grochówka doskonale będzie smakować z grzankami. Można je przygotować samodzielnie w bardzo prosty sposób. Chleb należy pokroić w kostkę i delikatnie zarumienić na maśle. Wszystko można podać jeszcze z koperkiem. Idealnie danie na obiad albo na kolację. Drugie danie nie będzie już potrzebne. Talerz grochówki jest bardzo sycący i najedzą się nim nawet największe głodomory!