Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Grochówka bez namoczonego grochu

Domowa grochówka bez namaczania

Polacy przepadają za grochówką. Trudno znaleźć osobę, która z chęcią nie pałaszowałaby czasem tej zupy czy to na obiad czy na kolację. Wiele osób jednak twierdzi, że nie ma czasu przygotowywać tej zupy, ponieważ jest to bardzo pracochłonne. Rzeczywiście, na pewno nie jest to „szybka zupa”, ale z drugiej strony jej przyrządzanie wcale nie jest wielkim wyzwaniem. Odstraszać może konieczność namaczania grochu. Samo włożenie grochu do wody to oczywiście nie trudne i pracochłonne zajęcie, ale trzeba czekać nawet kilka godzin, aż groch odpowiednio namoknie. Ale zupa grochowa z mięsem czy wegetariańska może być przygotowana bez namaczania. A to oznacza, że jej przyrządzenie będzie znacznie szybsze.

Co będzie potrzebne do przygotowania grochówki bez namaczania grochu? Potrzebne składniki to: paczka grochu łuskanego (połówki), kilka ziemniaków (jeżeli bardzo lubimy to można więcej, wszystko w zależności od upodobań), włoszczyzna, cebula, dziesięć deko wędzonego boczku, kawałek wędzonej kiełbaski, mąka, sól, pieprz, majeranek i natka pietruszki.

Na początek groch należy zalać 1,5 litra zimnej wody. Stawiamy go na gazie. Bardzo ważne jest to, aby mieszać wszystko dokładnie od dna. Wszystko dlatego, że groch bardzo „lubi” przywierać. Może dochodzić do powstania lekkiej, mało apetycznej piany. Gdy zacznie się gotować, trzeba powoli dorzucać groch, marchewkę, pietruszkę, seler (czy inne rodzaje włoszczyzny, wszystko w zależności od tego, co mamy akurat w domu). Ważne, by te warzywa dokładnie zetrzeć, a ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę (nie musi być wcale drobna). Od razu dodajemy sól. Boczek wędzony powinien być pokrojony bardzo drobno. Najpierw wytapiamy z niego jak najwięcej tłuszczu, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i wszystko rumienimy. Posypujemy to mąką i robimy zasmażkę. Można dolać nieco wody. Tą zasmażką zagęszczamy zupę w trakcie gotowania. Dorzucamy pieprz, majeranek, zieloną pietruszkę. Można jeść od razu! Gdy nie zapomni się żadnego składnika, to wyjdzie prawdziwa wojskowa zupa grochowa.